Dzień jak co dzień
Ostatki i Tłusty Czwartek
Na oddziale stacjonarnym w te święta zagościły donuty, ale czy wszystkie do spożycia? Oceńcie sami. Zabawa karnawałowa udana, maski jak zwykle wyszły różnorodne i niespotykane. Za te cudowne wrażenia dzieciom dziękują wychowawcy Gosia, Ania i Piotr.
Styczeń 2023
Sylwestrowa Gra Zagadkowa
Szpieg w Kwaterze Głównej. W cudownej atmosferze pożegnaliśmy rok 2022. Tropienie szpiega, który wkradł się na bal sylwestrowy. W pokojach zagadek, wszyscy zamieniliśmy się w tajnych agentów i rozwiązywaliśmy zadania. Były balony, zimne ognie, napój musujący i dobra zabawa. Nasi agenci zostali odznaczeni Supermocami, bo bezbłędnie wytropili intruza.
Siłaczka
Projekt edukacyjno-wychowawczy ,,Tydzień Sztuki-Poczuj się Artystą" Oddział Stacjonarny SPS Nr 201 w Łodzi
Nauczycielki Ewa K., Beata D. i Magda K. przybliżały uczniów do rynku sztuki i zachęcały do tworzenia małej kolekcji dzieł.
Śledziliśmy wspólnie myśl przewodnią w obrazach, ilustracjach, impresjach plastycznych, plakatach, na fotografiach
Nazywaliśmy dziedziny sztuk plastycznych, np. malarstwo, rzeźbę, architekturę itd.
Rozpoznawaliśmy i nazywaliśmy podstawowe gatunki dzieł malarskich i graficznych(wiemy co to jest: pejzaż, portret, scena rodzajowa)
Dowiedzieliśmy się również z mini wykładów
,,Co ma sztuka do matematyki i fizyki?".
,, Co to jest sztuka?"
Kurs rysunku,, Krok po kroku" pozwolił się przekonać ,że każdy rysować może trochę lepiej lub trochę gorzej... ale nie o to chodzi....
Podsumowaniem przedsięwzięcia było przeprowadzenie konkursu plastycznego ,,Przygoda ze sztuką". Wszyscy świetnie się bawiliśmy.
Mikołajki kl. III
Pierwszy śnieg. Hurra!
No i w końcu doczekaliśmy się pierwszego śniegu. A jak śnieg to i zabawy w zimowej scenerii, a gdzie? Oczywiście na naszym placu zabaw. Były zabawy na śnieżne kule, lepienie bałwana i tarzanie się w śniegu - to dobry sposób na odrobinę ruchu i zadbanie o kondycję fizyczną, no a przede wszystkim super zabawa w gronie rówieśników.
POLECAMY!
Z kulturą przy stole mi do twarzy
Projekt kulinarny "Z kulturą przy stole mi do twarzy" ruszył pełną parą. Uwielbiamy sprawiać dzieciom radość i wywoływać uśmiech na ich twarzach. Ujawniają się super talenty naszych uczniów. Wszyscy świetnie się bawimy. O to właśnie nam chodzi.
Szybka akcja
W naszej szkole przyszpitalnej tworzymy świat pełen szacunku i zrozumienia dla zwierząt. Najlepsi przyjaciele człowieka są wielkimi sojusznikami w stymulowaniu rozwoju, wrażliwości, samodzielności i odpowiedzialności
u dzieci. W naszej szkole regularnie przygotowujemy aktywności z udziałem zwierząt. Mięliśmy dogoterapię, odwiedzała nas Fundacja Azyl ze swoimi podopiecznymi.
Zajęcia ze zwierzętami mają pozytywny wpływ na sferę emocjonalną. Obecność zwierzaków przede wszystkim rozładowuje napięcie i oddala sytuacje stresowe oraz tłumi agresję, a także wspomaga empatię i poczucie obowiązku. Dziecko podczas zajęć świetnie się bawi, a ponadto czuje się ważne i potrzebne. Animaloterapia ponadto, zmniejsza nadwrażliwość na bodźce dotykowe, wspomaga koncentrację, buduje nawyk cierpliwości
i wyrozumiałości.
Dlatego też kiedy pewnego dnia dzieci będąc na placu zabaw pod naszym budynkiem zauważyły młodego gołębia z ranami na brzuszku, podjęliśmy szybką akcję. Zorganizowaliśmy dla niego wodę i karton wyściełany papierem
i zadzwoniliśmy po Animal Patrol. Oczywiście nie mogliśmy postąpić inaczej, bo jesteśmy miłośnikami zwierząt, które są bezbronne i same nie są w stanie sobie pomóc.
Obecnie na teren naszego szpitala przybłąkał się kot. Jest prawdziwym przytulaskiem i często towarzyszy nam na placu zabaw. Dokarmiają go osoby pracujące w szpitalu. Mamy nadzieję, że znajdzie się osoba, która da mu prawdziwy domek.
W naszym "Bistro" odbywają się cyklicznie zajęcia kulinarne.
Zajęcia kulinarne i nauka gotowania to częsta forma terapii ucząca pracy w grupie, nawiązywania
i podtrzymywania relacji, koncentracji, odpowiedzialności i niezależności. Uczestnicy terapii przez gotowanie szybko widzą efekt swojej pracy, którym mogą się pochwalić i podzielić, a to daje satysfakcję. Uczą się również umiejętności zdrowego i racjonalnego odżywiania.
A oto relacje z kulinarnymi inspiracjami
- Pierwsze spotkanie
Niewielka sala lekcyjna pani Ewy w 1 poniedziałek zamieniła się w naleśnikarnię. Jeśli lubicie gotować znajdziecie
u nas coś dobrego. Dziś naleśniki z serkami waniliowymi. Powidła z jabłek własnej roboty przyniósł Wituś.
Nauczyliśmy się odmierzania mąki, używania trzepaczki i rozbijania jajek, a także poznaliśmy przepis na cieniutkie naleśniki. - Drugie spotkanie
Specjalnością Pracowni stały się placki z jabłkami na jogurcie, z cukrem waniliowym i cynamonem. Nauczyliśmy się obierać jabłka i bezpiecznie kroić. Do sprawdzenia jakości poprosiliśmy panią Ulę. Chyba smakowały jej placki.
W nagrodę otrzymaliśmy nowe zeszyty️. - Trzecie spotkanie
Miła i fachowa obsługa, niezapomniane wrażenia smakowe. Dziś serwowaliśmy "Tosty Konrada".
Sponsor zadbał by znalazł się w nich ogórek, ser i szynka. Uczymy dzielić się z innymi tym co mamy. Nasza pielęgniarka pani Ula doceniła pracę ofiarowując nam słodkie wafelki.