Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Dzień jak co dzień

Ostatki i Tłusty Czwartek

Na oddziale stacjonarnym w te święta zagościły donuty, ale czy wszystkie do spożycia? Oceńcie sami. Zabawa karnawałowa udana, maski jak zwykle wyszły różnorodne i niespotykane. Za te cudowne wrażenia dzieciom dziękują wychowawcy Gosia, Ania i Piotr.

Styczeń 2023

Sylwestrowa Gra Zagadkowa

Szpieg w Kwaterze Głównej. W cudownej atmosferze pożegnaliśmy rok 2022. Tropienie szpiega, który wkradł się na bal sylwestrowy. W pokojach zagadek, wszyscy zamieniliśmy się w tajnych agentów i rozwiązywaliśmy zadania. Były balony, zimne ognie, napój musujący i dobra zabawa. Nasi agenci zostali odznaczeni Supermocami, bo bezbłędnie wytropili intruza.

Siłaczka

Projekt edukacyjno-wychowawczy ,,Tydzień Sztuki-Poczuj się Artystą" Oddział Stacjonarny SPS Nr 201 w Łodzi

Nauczycielki Ewa K., Beata D. i Magda K. przybliżały uczniów do rynku sztuki i zachęcały do tworzenia małej kolekcji dzieł.

Śledziliśmy wspólnie myśl przewodnią w obrazach, ilustracjach, impresjach plastycznych, plakatach, na fotografiach

Nazywaliśmy dziedziny sztuk plastycznych, np. malarstwo, rzeźbę, architekturę itd.

Rozpoznawaliśmy i nazywaliśmy podstawowe gatunki dzieł malarskich i graficznych(wiemy co to jest: pejzaż, portret, scena rodzajowa)

Dowiedzieliśmy się również z mini wykładów

,,Co ma sztuka do matematyki i fizyki?".

,, Co to jest sztuka?"

 

Kurs rysunku,, Krok po kroku" pozwolił się przekonać ,że każdy rysować może trochę lepiej lub trochę gorzej... ale nie o to chodzi....

Podsumowaniem przedsięwzięcia było przeprowadzenie konkursu plastycznego ,,Przygoda ze sztuką". Wszyscy świetnie się bawiliśmy.

Mikołajki kl. III

Pierwszy śnieg. Hurra!

No i w końcu doczekaliśmy się pierwszego śniegu. A jak śnieg to i zabawy w zimowej scenerii, a gdzie? Oczywiście na naszym placu zabaw. Były zabawy na śnieżne kule, lepienie bałwana i tarzanie się w śniegu - to dobry sposób na odrobinę ruchu i zadbanie o kondycję fizyczną, no a przede wszystkim super zabawa w gronie rówieśników.

POLECAMY!

Z kulturą przy stole mi do twarzy

Projekt kulinarny "Z kulturą przy stole mi do twarzy" ruszył pełną parą. Uwielbiamy sprawiać dzieciom radość i wywoływać uśmiech na ich twarzach. Ujawniają się super talenty naszych uczniów. Wszyscy świetnie się bawimy. O to właśnie nam chodzi.

Szybka akcja

W naszej szkole przyszpitalnej tworzymy świat pełen szacunku i zrozumienia dla zwierząt. Najlepsi przyjaciele człowieka są wielkimi sojusznikami w stymulowaniu rozwoju, wrażliwości, samodzielności i odpowiedzialności
u dzieci. W naszej szkole regularnie przygotowujemy aktywności z udziałem zwierząt. Mięliśmy dogoterapię, odwiedzała nas Fundacja Azyl ze swoimi podopiecznymi.

Zajęcia ze zwierzętami mają pozytywny wpływ na sferę emocjonalną. Obecność zwierzaków przede wszystkim rozładowuje napięcie i oddala sytuacje stresowe oraz tłumi agresję, a także wspomaga empatię i poczucie obowiązku. Dziecko podczas zajęć świetnie się bawi, a ponadto czuje się ważne i potrzebne. Animaloterapia ponadto, zmniejsza nadwrażliwość na bodźce dotykowe, wspomaga koncentrację, buduje nawyk cierpliwości
i wyrozumiałości.

Dlatego też kiedy pewnego dnia dzieci będąc na placu zabaw pod naszym budynkiem zauważyły młodego gołębia z ranami na brzuszku, podjęliśmy szybką akcję. Zorganizowaliśmy dla niego wodę i karton wyściełany papierem
i zadzwoniliśmy po Animal Patrol. Oczywiście nie mogliśmy postąpić inaczej, bo jesteśmy miłośnikami zwierząt, które są bezbronne i same nie są w stanie sobie pomóc.

Obecnie na teren naszego szpitala przybłąkał się kot. Jest prawdziwym przytulaskiem i często towarzyszy nam na placu zabaw. Dokarmiają go osoby pracujące w szpitalu. Mamy nadzieję, że znajdzie się osoba, która da mu prawdziwy domek.

W naszym "Bistro" odbywają się cyklicznie zajęcia kulinarne.

Zajęcia kulinarne i nauka gotowania to częsta forma terapii ucząca pracy w grupie, nawiązywania
i podtrzymywania relacji, koncentracji, odpowiedzialności i niezależności. Uczestnicy terapii przez gotowanie szybko widzą efekt swojej pracy, którym mogą się pochwalić i podzielić, a to daje satysfakcję. Uczą się również umiejętności zdrowego i racjonalnego odżywiania.

A oto relacje z kulinarnymi inspiracjami

  • Pierwsze spotkanie
    Niewielka sala lekcyjna pani Ewy w 1 poniedziałek zamieniła się w naleśnikarnię. Jeśli lubicie gotować znajdziecie
    u nas coś dobrego. Dziś naleśniki z serkami waniliowymi. Powidła z jabłek własnej roboty przyniósł Wituś.
    Nauczyliśmy się odmierzania mąki, używania trzepaczki i rozbijania jajek, a także poznaliśmy przepis na cieniutkie naleśniki.
  • Drugie spotkanie
    Specjalnością Pracowni stały się placki z jabłkami na jogurcie, z cukrem waniliowym i cynamonem. Nauczyliśmy się obierać jabłka i bezpiecznie kroić. Do sprawdzenia jakości poprosiliśmy panią Ulę. Chyba smakowały jej placki. 
    W nagrodę otrzymaliśmy nowe zeszyty️.
  • Trzecie spotkanie
    Miła i fachowa obsługa, niezapomniane wrażenia smakowe. Dziś serwowaliśmy "Tosty Konrada". 
    Sponsor zadbał by znalazł się w nich ogórek, ser i szynka. Uczymy dzielić się z innymi tym co mamy. Nasza pielęgniarka pani Ula doceniła pracę ofiarowując nam słodkie wafelki.